KUBO Companies

KUBO Group bestaat uit vier bedrijven die elkaar versterken en ondersteunen. Bij KUBO Group en haar dochterondernemingen staan we synoniem voor innovatie en duurzaamheid, en streven we voortdurend naar vooruitgang in de agrarische sector.

Meer over KUBO bedrijven

Bij KUBO Group geloven we dat duurzaamheid de kern vormt van ons succes en onze veerkracht op lange termijn. 

ESG: De drijvende kracht van verantwoord ondernemen 

In het snel veranderende landschap van de hedendaagse bedrijfswereld wordt de cruciale rol van ESG (Environment, Social, Governance) steeds prominenter. Bij KUBO Group omarmen we deze verandering en zien we ESG niet alleen als een verplichting, maar als een kans om onze betrokkenheid bij een duurzame toekomst te versterken. 

Meer over ESG

Interview met Danny Monté

Danny Monté is KUBO's teeltexpert. Hij is verantwoordelijk voor de teelt in deze experimentele kas. "Het Ultra-Clima® systeem blijft mij verbazen. Dat geeft mij veel energie, soms voel ik mij een kind in een snoepwinkel."

Van tomaten tot technologie

Liefde voor kassen
“Ik werk al van jongs af aan in kassen. Mijn eerste baantje kreeg ik via een vriend uit mijn voetbalteam. Zijn vader had een tomatenkas. We plukten tomaten en kregen per kilo betaald. Mijn liefde voor de glastuinbouw is in die tijd ontstaan. Daarom ben ik Horticulture Business Management gaan studeren. Het meeste heb ik geleerd tijdens een stage waar ik 6 maanden lang aan oogstprognoses heb gewerkt.”

De kans van je leven
“Ik wilde niets liever dan de teelt managen, maar in de meeste bedrijven is die rol weggelegd voor de eigenaar. Ik kwam dus steeds in de productie terecht. Via Smart Growing-collega Richard Jonkman kwam ik uiteindelijk in contact met KUBO. KUBO vroeg me om de teelt in het Blue Lab te leiden. Voor mij was dit een gouden kans. Ik kan me hier volledig op de teelt storten. Dat geeft me veel energie en ik voel me soms net een kind in een snoepwinkel.”

Het klimaat bepalen
“Mijn belangrijkste taak in het Blue Lab is het instellen van het klimaat. Door dit te optimaliseren probeer ik zoveel mogelijk kilo's productie uit de kas te halen. Ik run het Blue Lab zeker niet alleen. Ik heb een aantal collega's die de planten bijhouden, van snoeien tot plukken. Mijn collega Emiel is verantwoordelijk voor alles wat met de operatie te maken heeft.”

“Wat ik zo leuk vind aan een testlocatie is dat je echt de diepte in kunt gaan. Ik maak proefplannen, ga aan de slag met verschillende gewassen, maak veel gebruik van data-analyse en ik werk met nieuwe technieken."

Danny Monté - teeltexpert bij KUBO

“Het Ultra Clima-systeem blijft verbazen."

Alle facetten van de teelt
“Wat ik zo leuk vind aan een testlocatie is dat je echt de diepte in kunt gaan. Ik maak proefplannen, ga aan de slag met verschillende gewassen, maak veel gebruik van data-analyse en ik werk met nieuwe technieken. Er zijn bijvoorbeeld overal sensoren en camera's. Het is echt heel interessant. Alle facetten van de teelt komen aan bod.”

Relaties met telers
“Ik ga maar ongeveer 3 keer per week de kas in. Het meeste werk doe ik vanachter mijn computer. Maar ik bezoek ook regelmatig klanten om ze te helpen met hun kassen. Ik vlieg bijvoorbeeld zo'n vier keer per jaar naar Kazachstan om een teler te bezoeken. Samenwerken met telers blijft voor mij een uitdaging. Past de teler je advies toe? Geloven ze je analyses?”

Verbluffende resultaten
“Het Ultra Clima-systeem blijft verbazen. Toen we stopten met het toevoegen van extra CO2, verwachtte ik een daling van de opbrengst. Maar niets bleek minder waar - de opbrengst nam zelfs toe. Hetzelfde gebeurde toen we gingen testen met minder energieverbruik. Het bleek dat we gewassen konden activeren zonder extra warmte. Het idee achter al deze tests is eenvoudig: Hoe bereiken we meer output met minder input?”

Groeiende kennis

Geleerde lessen
“Vier jaar testen in het Blue Lab heeft ons veel geleerd. We hebben kennis opgedaan over ontvochtigen, over irrigatieplanning, over de juiste balans tussen luchtinlaat en luchtuitlaat en over fotosynthetische processen. We hebben geleerd om beter samen te werken met partners. Maar het belangrijkste inzicht dat we hebben opgedaan, is waarschijnlijk dat er nog zoveel te leren valt.”

Plannen voor de toekomst
“Onze plannen voor de toekomst? We zijn van plan om samen te werken met wetenschappers, zodat we onze resultaten onafhankelijk kunnen laten controleren en publiceren. We willen ook meer verschillende gewassen uitproberen, zoals aardbeien, sla en paprika's, maar bijvoorbeeld ook medicinale cannabis. Persoonlijk wil ik graag experimenteren met biologische teelt in het open veld. Kunnen we een hoge opbrengst van topkwaliteit bereiken en tegelijkertijd de bodem verrijken? Er staan ons nog veel spannende dingen te wachten.”

Wil je meer interviews met experts lezen?